Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Stručna scena arhitekture i građevine podložna je konstantnoj nadogradnji i unapređenju. Shodno tome, časopis “Arhitekta” organizuje jednodnevni skup koji je ponovo zaokružen osveženjem i posluženjem radi komfora posetioca i networkinga.

Sa uvodnom rečju od strane osnivača časopisa i organizatora događaja Vuka Dimitrijevića, zvanično je, 24. aprila u 17h, započeto predstavljanje dveju kompanija.

Tokom prvog izlaganja, Ana Jovićević Popović, kao predstavnik kompanije Bravus, sprovela je posetioce kroz sve tehnologije koje oni iznose na našem tržištu, kako strane, tako i domaće proizvodnje.

Firma je osnovana 2009. godine i do sada je beležila samo rast. Kvalitet njihovih proizvoda govori i činjenica da ni pandemija nije imala negativan uticaj na statistiku kompanije. Ostvarene saradnje imaju sa kompanijama kao što su Panasonic, Beha, Ebeco i IQAir. Kada je reč o domaćoj proizvodnji, razvili su proizvodnju sušača za kupatila.

Šta je to što su im ove saradnje omogućile? Njihova vizija je da kvalitetne, strane tehnologije budu pristupačne i za naše tržište, sa adekvatnim cenama i da sve ljude upoznaju sa beneficijama istih, koje će kupcima značiti na duže staze u boljoj i komfornijoj budućnosti. Gospođa Jovićević Popović je vrlo detaljnim uvidom prikazala tipove tehnologija, kao i njihove tehničke karakteristike.

Pažnja Bravus kompanije usmerena je na upotrebu tehnologija u stambenim prostorima. Međutim, sami sistemi su tako razvijeni da imaju široku upotrebu i u industriji. Dug i uspešan put kompanija započinje sa Beha norveškim radijatorima nastalim 1917. godine. Smatra se najboljim i najpovoljnijim rešenjem za kupce.

Radijatori su dizajnirani tako da ne predstavljaju estetski težak element u prostoru. Odmah se može napomenuti, da sve tehnologije viđene tokom predavanja prate trendove i u koraku su sa vremenom. Tako i sistem norveških radijatora ima opciju umrežavanja termostata preko wifi mreže. Sistem koji se klijentima predlaže kao najefektivniji je kombinacija Beha norveških radijatora sa Bravus sušačima i Ebeco podnim grejanjem. Jako važna stavka jeste da je montaža jednostavna.

Od Ebeco kompanije su predstavljene grejne mreže, sa specijalnom izolacijom kablova i dugom garancijom, kao i nizom značajnih karakteristika i koraka za ugradnju.

Bravus sušače odlikuje estetska promišljenost i tehnologija koja je dovedena istraživanjima do visokog nivoa. Sa antifrizom koji sprečava mrženjenje, velikom snagom grejača predstavlja dobar izbor, lako uklopiv u kupatilska rešenja.

Od kako je usledila pandemija, preklopljena sa naglim rastom zagađenja u vazduhu, kako kod nas tako i širom sveta, skoro svaka porodica u svom domu ima novog “prijatelja” – prečišćivača vazduha. IQAir prečišćivači su svetski priznati, sa nizom sertifikata najboljih svetskih laboratorija i primenom od strane niza multinacionalnih kompanija, kao i Kine tokom pandemije.

Kada je reč o Panasonic proizvodima, fokus asortimana je na toplotnim pumpama i sistemima za klimatizaciju. Predstavnica kompanije Bravus je vrlo stručno i detaljno prezentovala određene modele, kao i njihove mogućnosti, ne izuzimajući savete prilikom projektovanja pozicija i odabira elemenata.

Na primer, kao najefikasnije rešenje zagrevanja sanitarne vode, preporučuje se toplotna pumpa u okviru koje je inkorporiran bojler koji omogućava 3 do 4 puta jeftinije zagrevanje vode. Preporučeni proizvodi za same stanove odišu promišljenim dizajnom integrisanim sa kuhinjskim elementima. Mogli smo da se upoznamo sa tehnikama ugradnje uz koje su se našli i saveti koje treba uzeti u obzir prilikom projektovanja.

Saradnja projektanata sa Bravus kompanijom se sastoji iz veoma jednostavnih koraka: u odnosu na poslate osnove projekta, dobija se ponuda sa svim preporukama i konsultacijama sa stručnjacima iz kompanije. Pouzdanost kompanije je zaokružena licenciranim instalaterima za ugradnju svih proizvoda iz asortimana.

Ovog dana je bilo nešto i za strane kolege, koji su nam došli u posetu i nisu još uvek vešti sa srpskim jezikom. Imali smo priliku da se upoznamo sa italijanskom kompanijom Tegola Canadese čija je predstavnica Moura Cappelli, entuzijastično i harizmatično predstavila njihov asortiman proizvoda.

Najpre, odvela nas je na kratak put u Italiju ne bi li bolje razumeli njihovo okruženje, viziju kao i dijapazon globalne rasprostranjenosti. Glavna zamisao,kojom se vode, je proizvoditi bez imalo negativnog uticaja na zemlju i okolinu, radi održavanja prirode i resursa za buduće generacije i to potvrđuju brojni sertifikati kojima su opremljeni kao što su: ISO 9001, ISO 14001 i ISO 45001. U okviru svojih laboratorija i proizvodnog pogona, konstantno vrše istraživanja i testiranja materijala koji su najboljeg kvaliteta i bez negativnog ekološkog uticaja.

Asortiman proizvoda podrazumeva: asfaltne šindre, fotonaponske šindre, vodootporne bitumenske membrane, membrane u vidu podloga, izolacione materijale, membrane sa klinovima, drenažne i akustične podloge, drenažne geokompozite, geomreže, vodootporne membrane, itd.

Velikom kvalitetu finalnih proizvoda doprinosi kontrola kompletnog procesa obrade materijala, od početnog sirovog stanja. Prednost njihovih krovnih pokrivača jeste lakoća elemenata što klijentima olakšava finansijsko ulaganje. Moguće je primeniti ih na sve površine objekta – proizvod se prilagođava objektu – što pruža arhitektama prostora za maštu bez ograničenja. Dodatna prednost za dizajn jeste široka paleta boja. Karakteristike su takve da su otporni na sve vremenske prilike i neprilike, a kompanija je čak u mogućnosti da garantuje da se ni sama boja neće promeniti u narednih 15-20 godina.

Svojim govorom, Moura inspiriše arhitekte da posebnu pažnju posvete ovom segmentu projekta i pokazuje vizuelni značaj završne obrade krova za arhitekturu objekta. Upoznala nas je takođe sa njihovim patentiranim samolepljivim tačkama vezivanja slojeva šindre.

Kompanija je deo veće grupacije IWIS Holding, a širom sveta imaju svoje distributere koji su uvek na raspolaganju za sva pitanja i konsultacije. U Srbiji je to kompanija FIM.

Radna nedelja je započeta uspešno, a nadamo se da će i naredni događaj biti posećeni u velikom broju i pružiti kolegama da razmene iskustva i otkriju novitete struke čiji je dijapazon raznolikosti očigledno beskrajan.

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.