Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English
Duke Ellington enterijer pozorišne scene

Priredio: hiCAD d.o.o.

Renoviranje Duke Ellington School of the Arts zaista potvrđuje koliko BIM može biti vredan. To je osnažilo koordinaciju između projektnih timova, u suštini omogućavajući izuzetno složen projekat. Otkrijte kako je radni tok jednog modela doveden do krajnjeg nivoa da bi se stvorio kultni pozorišni prostor i nadogradila znamenita zgrada kako bi se implementirali prostori za edukaciju.

Škola umetnosti Duke Elington je jedna od vodećih svetskih javnih škola, kreirana da ponudi darovitoj deci jednak pristup vrhunskom obrazovanju u umetnosti. Delu školskog sistema Distrikta Kolumbija, Elingtonu je dodeljena stara srednja škola po osnivanju 1974. Zgrada, prvobitno izgrađena 1890-ih, prošla je nekoliko ciklusa renoviranja i popravki, ali joj je bio potreban veliki “remont” da bi se dovela do 21. veka. Spremna za modernizaciju 2011. godine, Elington škola je održala međunarodno takmičenje u dizajnu kako bi dobila koncepte idejnih rešenja od vodećih firmi širom sveta. Firma cok graae + spack architects (CG+S) je dobila projekat u odnosu na mnoštvo renomiranih konkurenata.

Stavljanje budućnosti u prošlost

Jedna od Elingtonovih najpriznatijih karakteristika je njegova zamršena, ali harmonična ravnoteža istorijskog i modernog. Prolazeći kroz istorijski očuvan front, posetioci otkrivaju geometrijski zadivljujuće pozorište sa 800 sedišta kao srce zgrade koje pulsira, graciozno okruženo originalnim zidovima od opeke, stubovima i balkonima, sa krovnim prozorom punog raspona koji baca usmereno svetlo u celom prostoru.Rezultat je jedan od najhrabrijih primera savremenog očuvanja ikada pokušanog, što je dovelo do višestrukih nagrada i posebnog priznanja od strane grada Vašingtona, koji je omogućio CG+S veću fleksibilnost zbog integriteta njihovog dizajna i njihove sposobnosti da iskažu svoju nameru detaljno uz pomoć Archicad-a.

Arhitektura koja edukuje i inspiriše

Rezonirajući sa Elingtonovom misijom da stvori odgovorne umetnike, CG+S je bio posvećen tome da zgrada postane živi primer praktične održivosti. Od mehaničkih studija i studija osvetljenja do istraživanja i integracije tehnologije, kompanija je koristila Archicad da testira stotine ideja u okviru svog detaljnog BIM modela.

Na taj način, CG+S i njen klijent su bili u mogućnosti da inkorporiraju mnoštvo prihvatljivih karakteristika koje svakodnevno informišu i inspirišu učenike, dok pokazuju drugim školama šta je moguće čak i sa ograničenim budžetom. Sve je to dovelo do toga da je Elington dobio LEED zlatni status, najveće moguće priznanje.

SARADNJA | Partnerstvo koje funkcioniše u savršenoj harmoniji

Suština Elingtonovog uspeha bila je odluka AEC tima da prihvati fluidnu saradnju putem BIM-a. Suočen sa projektom koji nije bio samo izuzetno složen za izgradnju, već je imao i kratak rok koji nije mogao da prođe, CG+S je iskoristio svaku prednost koju Archicad nudi da spoji sve discipline u ranoj fazi projektovanja.

Pošto CG+S poseduje osnovni Archicad model, svi partneri su bili pozvani da doprinesu unutar njega, ili daljinski preko IFC-a, pri čemu je građevinski inženjer izgradio složenu čeličnu konstrukciju pozorišta unutar samog Archicad-a. Svi proizvođači i detaljisti takođe direktno unose ideje koje su dovele do daleko veće efikasnosti na licu mesta. Stečene lekcije trajno su transformisale način na koji svaka zainteresovana strana danas radi.

VIZUALIZACIJA DIZAJNA | Izvanredna koordinacija i tačnost

Na vreme, CG+S je shvatila da bi oslanjanje na 2D dokumentaciju izazvalo ozbiljne probleme na terenu. Sama struktura pozorišta bila je toliko složena da bi se bez 3D vizuelnog prikaza kao reference, timovi borili da shvate kako se svi komadi uklapaju zajedno i kako da koordiniraju svoje rasporede za maksimalnu efikasnost.
Kako je BIM model napredovao, CG+S je koristio Archicadove izvorne alate za vizuelizaciju da brzo generiše 3D brifinge, studije i interaktivne BIMx obilaske dostupne sa bilo kog uređaja. Ovo je pripremilo projekat da obuhvati mogućnosti Archicad-a za 3D dokumentaciju, koje su postale neophodne ne samo za pružanje detaljnih, tačnih smernica svakom saradniku, već i da bi se obezbedilo savršeno uklapanje tokom izgradnje.

TRANSFORMACIJA | Izgradnja do svetlije budućnosti

Realizacija Elingtonovog projekta zauvek je promenila način na koji cok graae + spack gleda na mogućnosti BIM-a. Prihvatanjem punog potencijala Archicad-a i partnerstva sa Graphisoft-om na obuci i podršci, CG+S je brzo transformisao svoju praksu u moćnu kuću koja je sposobna da se efikasno takmiči sa firmama koje su mnogo puta veće. Zadržavajući jedinstvenu kulturu i prisan fokus na klijente koji ih definišu u specijalizovanim zajednicama kojima ponosno služe.

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.