Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Posetite zagrebačku Arenu od 02. do 04. septembra 2021. godine i učestvujte u dugo očekivanom sajmu i dvojezičnoj konferenciji s glavnim fokusom na održivost u urbanizmu, arhitekturi i građevinarstvu, podizanju standarda stanovanja i obnovi zemljotresom pogođenih područja.

Po prvi put u regionu održaće se ArhiBau, Sajam kulture građenja i održivog razvoja. U organizaciji Društva arhitekata Zagreb, od 02. do 04. septembra 2021. zagrebačka Arena ugostiće predstavnike regionalne arhitekture, građevinarstva i građevinskog sektora, kao i druge važne aktere u industriji. Osim mogućnosti za poslovne susrete, posetioci će imati priliku da saznaju sve o novim trendovima u industriji građevinarstva, da upoznaju hrvatske i strane proizvođače, kao i proizvode, usluge i zelene tehnologije u građevinarstvu, koje će biti okosnica buduće zelene i digitalne tranzicije.

Evropski zeleni plan u fokusu

Osnovna tema  dvojezične konferencije je bazirana na novoj inicijativi Evropske Komisije, novi evropski Bauhaus, koji ima za cilj da sprovede evropski zeleni plan. Zadatak nije nimalo lak, pogotovo u doba pandemije koronavirusa, klimatskih promena i prirodnih katastrofa, kao što su zemljotresi na zagrebačkom području i području Sisačko-moslavačkog okruga.

ArhiBau 2021 je zamišljen kao sajam arhitekture, građevinarstva i održivog razvoja i kao  međunarodna konferencija na kojoj će učesnici razmatrati budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj“, izjavio je Tihomil Matković, predsednik Društva arhitekata Zagreba.

Okosnica programa ArhiBau je ekološko, ekonomski isplativo i energetski efikasno usmerenje planiranja, projektovanja, gradnje, održavanja i upravljanja zgradama i infrastrukturom, kao i  dostupnosti i cenovne pristupačnosti obnovljenih ili novih prostora, ali i budućih ulaganja u sektorima arhitekture i građevinarstva. Zato su osnovne programske celine konferencije: Okviri kulture građenja u 21. veku, Urbanizam 2021, Dani zagrebačke arhitekture 2021, Kulturna baština 2021 kao i ARTUR – Arhitektura i turizam 2021.

 

Prilika za region da podigne standarde stanovanja i života

Važnost klimatskih promena i uticaja na okolinu u svim aspektima svog delovanja prepoznali su i iz Zelene banke (EBRD) i podržali su stručnu konferenciju ArhiBau, pa je direktorka EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk izjavila: „Drago nam je da EBRDove inicijative Zeleni gradovi i Urbana regeneracija prate ciljeve ArhiBau konferencije. Raduje nas što ćemo imati priliku da podelimo svoje iskustvo i da pomognemo Hrvatskoj i regionu da prepoznaju ogromne mogućnosti koje nudi zelena ekonomija. Kao banka, EBRD se obavezala da će osigurati finansijska sredstva i savetodavnu podršku za podsticanje ulaganja u zelene i održive projekte u Hrvatskoj.“

Značaj nove inicijative Evropske Komisije, ArhiBau sajma i konferencije za region i Republiku Hrvatsku istakla je hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko: Zadovoljstvo mi je kao članici Odbora za kulturu i obrazovanje i članici prijateljske grupe zastupnika za Novi evropski Bauhaus da učestvujem na sajmu i konferenciji ArhiBau. Smatram da je ovaj događaj sjajna  prilika za razmenu mišljenja i generisanje novih rešenja za dalju zelenu i digitalnu tranziciju, kao i održivu i klimatski neutralnu budućnost EU-e.

Željana Zovko
Željana Zovko

 

Prijave za izlagače – do kraja jula

Interes za događaj izuzetno je veliki, što dokazuje do sada pristigli broj prijava iz celog regiona. Prijave traju do kraja jula i dostupne su na www.arhibau.hr ili na e- mail adresama: sajam@arhibau.hr i konferencija@arhibau.hr. Za učešće na sajmu biće neophodno  pripremiti covid pasoše/digitalni sertifikat o vakcinaciji.

Sajam i konferencija održavaju se u partnerstvu s Hrvatskom privrednom komorom i pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstva i državne imovine, Ministarstva nauke i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, kao i Grada Zagreba.

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.