Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Dugo očekivani sajam i konferencija održaće se u zagrebačkoj Areni od 7. do 9. oktobra 2021. godine

Novi termin održavanja

Od 7. do 9. oktobra održaće se ArhiBau, prvi regionalni sajam i konferencija s glavnim fokusom na održivost u urbanizmu, arhitekturi i građevinarstvu, podizanju standarda gradnje, održavanja i obnove područja pogođenih zemljotresom. Osnovna tema konferencije je bazirana na novoj inicijativi Evropske Komisije, Novi evropski Bauhaus, čiji je ambiciozan cilj sprovođenje Evropskog zelenog plana.

Brojni izlagači potvrdili svoje učešće

Ovo je jedinstveni događaj u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, a svoje učešće do sada su potvrdili brojni predstavnici građevinskog sektora poput kompanija Beton Lučko, Samoborka, Sika, Velux, Rockwool, Lokve, ISO SPAN, Fermacell, Ytong, AluKönigStahl, Internorm, Reynaers Hrvatska, PPS Galeković, Kamen Jajce, Zajednica dobavljača PVC sistema za građevinsku stolariju HGK, Genesis grupa, 3D Art, Hutterer & Lechner, M Sora Norica, Bjelin, Profine grupa, James Hardie, Aestuver, Variotherm, Koch.

“Ispred sektora građevinarstva su veliki izazovi jer se upravo danas formiraju trendovi koji će zacrtati razvoj našeg sektora u idućim godinama, pa i decenijama. Arhibau je mesto gde svi – od kupaca i izvođača, preko javnog i privatnog sektora, pa sve do civilnog društva i stručnjaka – možemo zajednički da odlučimo kako ćemo se pripremiti za velike evropske inicijative koje u fokusu imaju održivost i pripremiti se da sami kreiramo svoju budućnost. Zato se nadam da se u oktobru vidimo u što većem broju”, istakla je Mirjana Čagalj, potpredsednica HGK za građevinarstvo i transport.

Bogat konferencijski program

Bogati trodnevni konferencijski program sastoji se od javljanja uživo iz Evropskog parlamenta i Evropske komisije, velikog broja zanimljivih stranih i domaćih predavanja, panel diskusija, video projekcija, kao i izložbene galerije. Takođe, konferencija omogućava B2B sastanke za sve one koji na sajmu i konferenciji žele da sklope ciljane poslovne dogovore. Od ključnih tema izdvajamo inicijativu Evropske komisije nazvanu Novi evropski Bauhaus, Zeleni evropski Plan, Nacionalni plan oporavka i otpornosti, nove mogućnosti finansiranja projekata održivog razvoja iz EU fondova i nacionalnih izvora, informacije o inovativnim proizvodima i uslugama za zelenu ekonomiju s fokusom na ponudu hrvatskih proizvođača. Program konferencije sadrži tematske stručne konferencije, Urbanizam.zg 2021 o razvoju post-kriznog i digitalnog prostornog planiranja nove generacije, Dane zagrebačke arhitekture 2021 s primerima savremene zagrebačke arhitekture, Arhitektura i nasleđe 2021 s naglaskom na teme obnove zaštićene kulturne baštine, kao i nezaobilazna tema ARTUR, arhitektura i turizam 2021 o strategijama, ciljevima i realizacijama usmerenim održivom turizmu u Republici Hrvatskoj. Među govornicima očekuju nas ministri iz Vlade RH, predstavnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko, direktorka EBRD-a Hrvatska Victoria Zinchuk, zamenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić, profesori Josip Atalić i Tihomir Jukić, brojni renomirani predavači sa hrvatske arhitektonske scene kao i predstavnici realnog sektora iz kompanija Colliers International, Velux, Reynaers Hrvatska i mnogi drugi.

Cene ulaznica

Dnevne (25 kuna/3,33 eur) i trodnevne ulaznice (60 kuna/8 eur) za sajam biće moguće kupiti na blagajni Arene u danima održavanja. U cenu kotizacije za konferenciju (450 kuna/60 eur) uključena su tri celodnevna programa predavanja, ulaznica na sajam i dva večernja druženja nakon konferencijskog dela  (7. i 8. oktobar). Za učešće na sajmu i konferenciji biće potrebno  pripremiti Covid-19 potvrdu o vakcinanciji, negativan PCR ili antigenski test, potvrdu o preležanom Covid-19.

Sajam i konferencija održavaju se u partnerstvu s Hrvatskom privrednom komorom i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, građevine i državne imovine, Ministarstva nauke i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, kao i Grada Zagreba i Evropske banke za obnovu i razvoj.

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.