Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Redakciji časopisa Arhitekta je ovog puta hiCAD kao srpski predstavnik kompanije Graphisoft dao priliku da bude gost istoimene kompanije iz Budimpešte koja se bavi razvojem softverskih BIM (informaciono modelovanje zgrada) i CAD (CADD-kompjuterski potpomognuto projektovanje i crtanje) proizvoda za projektovanje i dizajniranje u oblasti arhitekture.

Predstavništvo kompanije smešteno je Graphisoft parku, tehnološkom komleksu izgrađenom 1998. godine, kada je kompanija prvi put i predstavljena na berzi u Budimpešti i Frankfurtu. Graphisoft danas ima ogranke u Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji, Japanu, kao i predstavništvo u Singapuru. Vodeći proizvod kompanije je ArchiCAD, softver za arhitektonsko projektovanje razvijen 1984. godine, a koji i dan danas svakodnevno prolazi kroz novu fazu unapređivanja i usavršavanja. Najnoviji dodatak ovom softveru je AI (veštačka inteligencija) koji hitrim korakom osvaja sve grane tehnologije. Ono što izdvaja kvalitet AI-a koji plasira Graphisoft jeste to što ovaj AI nema za cilj da zameni čoveka, već da mu omogući da za kraće vreme dođe do kvalitetnih rezultata u radu na projektima, čime se osigurava njihova izrada u zadatim vremenskim okvirima. Pored veštačke inteligencije Graphisoft je razvio i BIMx aplikaciju koja je namenjana za prezentaciju i koordinaciju projekata služeći se VR (virtuelna realnost) tehnologijom. Ona omugućava direktan virtuelni pristup projektu i svim fazama njegovog razvoja, tako olakšavajući saradnju projektanata, klijenata i izvođača radova. Poslovna politika usmerena na budućnost tehnologije i njenog razvoja zaslužna je za to što Graphisoft drži jednu od liderskih pozicija kada su u pitanju programi za arhitektonsko projektovanje.

Kampus tehnološkog prosperiteta

Graphisoft Park nalazi se u severozapadnom delu Budimpešte, Obudi, na samoj obali Dunava, nedelako od centra grada. Kompleks je izgrađen po najvišim svetskim standardima, i kao takav, idealan je za naučne i tehnološke kompanije dajući najbolje uslove zaposlenima da stvaraju i uživaju u radnom okruženju, a što za cilj ima da dovede do boljih rezultata poslovanja. Graphisoft Park uživa reputaciju vodećih poslovnih parkova u Mađarskoj, pa čak i u Evropi, zauzimajući površinu od 50.000 metara kvadratnih visokokvalitetnog izgrađenog prostora i kampusa. Park broji 20 objekata, više od 80 zakupaca i oko 2500 zaposlenih. Od svog otvaranja 1998. godine Graphisoft Park pružio je savršenu udobnost za mnoge međunarodne i lokalne kompanije, pa ga tako danas, pored globalnog sedišta kompanije Graphisoft, koriste i prestižne tehnološke kompanije kao što su Microsft, SAP i Canon, ali i univerziteti AIT i IBS.

Idealno radno okruženje?

Kaže se da je prvi utisak najbitniji. Mi smo zaista bili “oboreni sa nogu”. U glavnom holu kompanije Graphisoft, pored našeg domaćina, Gordane Radončić srpske arhitektice zaposlene u ovoj komapniji, dočekala nas je i topla poruka dobrodošlice na velikom ekranu u centralnom delu hola. Nakon toga primljeni smo u konferencijsku salu gde smo dobili priliku da predstavimo naš naredni projekat, događaj ARHITEKTA Forum, koji će se održati u maju ove godine u Beogradu. Tom prilikom smo pozvali naše domaćine, kao partnere tog događaja, da nam se pridruže na istom.

Usledilo je ono što smo svi željno iščekivali. Obilazak ovog neverovatnog objekta, njegovih kancelarija, pratećih prostorija i zaposlenih. Ono što smo mogli primetiti već u samom prilasku objektu jeste toplina postignuta malom spratnošću i crvenom fasadnom opekom koja obavija gotovo ceo objekat. Pored toga, primetili smo i da kompbinacija spratnosti i fasadne obloge ne odaju utisak težine i tromosti jer su objekti proseceni zastakljenim konstrukcijama koje prate celokupnu visinu objekata, a koje su povezane takođe zastakljenim pasarelama. Ipak najjači utisak ovi zastakljeni prostori stvaraju u unutrašnjosti objekta gde kreiraju monumentalnost i neverovatan dodir sa spoljašnošću, a ujedno ne stvaraju osećaj hladnoće i preterane izloženosti. Ovi prostori, uglavnom namenjeni za holove opremljeni su udobnim foteljama, klupama sa ugradnim bibliotekama i tabureima za druženje i odmor zaposlenih. Pored toga ovi prostori sadrže i velike čajne kuhinje otvorenog tipa u kojima se zaposleni u svakom trenutku mogu okrepiti. Kancelarijski prostori postavljeni su sofisticirano dizajniranim etisonima i opremljeni nameštajem svetlih i vedrih boja, u segmentima mnogo sličniji prostoru za igru i zabavu, nego za rad. Ipak kroz razgovor sa nekima od zaposlenih, shvatili smo da upravo takva enterijerska rešenja dovode do toga da se oni osećaju u svojim kancelarijima opušteno i prijatno do mere da im je lepše da i prekovremene sate provedu u kancelariji pre nego kod kuće.

Osmesi i međusobna komunikacija čak i onih sa kojima nismo imali direktnu komunikaciju jasno su nam ukazali na to da se zaposleni u Graphisoft-u zaista osećaju odlično u svom radnom okruženju. I zaista smo se i sami uverili koliko kvalitet prostora u kome boravimo na radnom mestu može uticati na naše sveukupno raspoloženje, tako da smo i sami zažalili što nemamo još koji sat da provedemo u ovom prostoru koji briše sve averzije prema radu u kancelariji.

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.