Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Santjago Kalatrava dobitnik prestižnog priznanja.

U Atini je održan 13. Saint-Gobain International Gypsum Trophy, jedan od nastarijih i najprestižnijih takmičenja u građevinarstvu na svetu koje se organizuje svake druge godine. Predstavljeno je 73 projekta iz 27 zemalja koji su realizovani do decembra 2022. godine.

Ovogodišnji dobitnik Grand Prix priznanja je čuveni arhitekta Santjago Kalatrava koji je za veličanstven, prepoznatljiv arhitektonski stil Paviljona UAE (Pearl Dome) na Expo 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dobio ovo prestižno priznanje.

Dizajn paviljona je inspiran vizijom sokola, nacionalne ptice UAE, i odražava identitet i pionirski duh ove zemlje, negujući ravnotežu i vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Bilo je izazovno napraviti kompleksnu sfernu kupolu za šest nedelja, a na projektu površine 15.000m² postojala je minimalna količina otpada.

Svi predstavljeni projekti su prvo odabrani na nacionalnom takmičenju. Kod svih dobitnika 15 nagrada korišćeni su inovativni proizvodi iz Isover, Rigips i Weber asortimana, a takmičari su kombinovali stečeno znanje i kreativnost u svojim impozantnim rešenjima. Ovo jedinstveno takmičenje promoviše izvođače enterijerskih sistema suve gradnje i arhitekte koji kreiraju zahtevne i vrhunski dizajnirane enterijere. Tema održivosti primenjena je u svim kategorija takmičenja i čini 25% konačne ocene projekta, dok su inovativna rešenja, samostalna kategorija. Sudije su uzimale u obzir zdravlje i dobrobit u zatvorenom prostoru, kao i mere preduzete da bi se smanjio uticaj projekata na životnu sredinu.

U Atini su predstavljeni projekti iz Srbije i Crne Gore. U kategoriji NON-RESIDENTIAL predstavljen je projekat sedišta kompanije CBS International u Beogradu. U kategoriji PLASTERBOAD, Crnu Goru je predstavljao projekat Eko-efikasne zgrade u Podgorici kompanija Strabag i Cerovo.

Saint-Gobain International Gypsum Trophy okuplja najneverovatnija dostignuća i postavlja svetske standarde za kvalitetnu izradu sistema suve gradnje.

Više o nagrađenim radovima na sajtu https://www.saint-gobain-gypsum-trophy.com/

Photo credit: Saint- Gobain

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.