Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Ako trenutno radite na novom projektu ili renoviranju postojećeg prostora, imamo nekoliko sjajnih ideja koje biste mogli da primenite.

Trendovi u arhitekturi i uređenju enterijera se konstantno razvijaju, ali postoji jedan pravac koji odoleva već decenijama, a u poslednjoj dekadi je doživeo neverovatnu popularnost.

Svima nam se dešava da se zbunimo pred prevelikim brojem izbora, pa često postavljamo pitanje – šta odabrati, a ne pogrešiti? Biofilički dizajn je odgovor na to pitanje, i to ne samo iz estetskog, već i iz zdravstvenog aspekta. Budući da većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorima zbog tempa modernog života, nije iznenađujuće da su prirodni zeleni zidovi postali vodeći trend u uređenju enterijera.

Oni u prostor donose pravo osveženje i povezuju životni ili radni prostor sa prirodom. Zeleni zidovi izrađeni od prirodne stabilizovane mahovine su posebno atraktivni i moderni. Mahovina dolazi u različitim prirodnim nijansama zelene boje i može biti ravna, loptasta ili irvasova. Samo posmatranje ovakvog zida vas može vas podsetiti da usporite, udahnete duboko i zaboravite na užurbani način života. Zanimljivo je da su budistički monasi iz Japana pre više od 1000 godina uživali u smirenosti i svežini koju im je mahovina donosila u njihovim hramovskim baštama. Sada, ova prelepa biljka je postala ultimativni trend u dizajnu enterijera.

Pored estetske vrednosti, zeleni zidovi od mahovine pružaju dobru zvučnu izolaciju i regulišu vlagu. Ono što često privlači kompanije i pojedince da se odluče za ovaj predivan zeleni dodatak jeste minimalno održavanje i minimalni zahtevi. Jedini preduslov, odnosno ono na ša bi trebalo obratiti pažnju je da zeleni zid ne bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti.

Mahovina dobro podnosi potpunu tamu ili slabo osvetljene pozicije u prostoriji, pa čak ne zahteva ni dodatnu fotostimulaciju. To je posebno privlačno ljudima koji ne uspevaju da održe druge biljke.

Zeleni zid se može montirati na različite površine – zidove od betona, cigle, gipsa, drvo, metal ili staklo. Postavljanje mahovine se vrši pomoću specijalnog lepka za odgovarajuću podlogu. Kombinuje se savršeno sa svim prirodnim materijalima kao što su kamen, drvo svih nijansii, cigle, beton i mermer. Kako bi se naglasila lepota mahovine, najbolji efekat se postiže kombinacijom sa različitim tipovima osvetljenja, pri čemu se LED svetlo preporučuje kako bi se izbeglo isušivanje biljke.

Mahovina ne zahteva svetlost, tako da je pogodna za prostorije koje imaju malo ili gotovo nimalo prirodne svetlosti, a u kojima bi druge biljke teško opstale. Kada je reč o dezenima, mogućnosti su neograničene. Može se kombinovati sa kamenjem, komadima drveta, malčem, ali i foreksom za precizne motive, svetlećim slovima ili simbolima od led trake, neonskim svetlom, ako želite da u okviru zelenog zida ili slike postavite logo.

Ako želite da zeleni zid postane sastavi deo vašeg projekta, preporučujemo da angažujete proverenu kompaniju i tim stručnjaka koji se specijalizovao za dizajniranje i montažu različitih vrsta mahovine na različitim podlogama. Studio Mossart  nalazi se u centru Beograda i prepoznatljivo ime u ovoj oblasti. Njihov tim dizajnera i pejzažnih arhitekata će zajedno sa vama doći do idealnog rešenja. Mossart je već dao novu dimenziju zelenim zidovima brojnim IT kompanijama, hotelima, restoranima, prodajnim prostorima i privatnim stanovima.

Photocredit: Studio Mossart

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.