Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Na predstojećem “Dubai Design Week”-u koji se održava od 07. – 12. novembra 2023. godine u Dubaiju, u kategoriji instalacije na otvorenom pod temom ekološke i socijalne održivosti, izabrana je i instalacija “Žetva Soli”, rad arhitekte i dizajnera komercijalnih prostora Mihaila Kocića.

Nakon završenih osnovnih i master studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, pod mentorstvom profesora Vladimira Milenkovića, poslednje četiri godine Miahilo Kocić se posvetio radu u oblasti komunikacija i dizajna enterijera u kompaniji IKEA. Počevši kao dizajner radnje, stekao je iskustvo u dizajnu enterijera i komercijalnih prostora. Nedavno je preselio svoju strast ka arhitekturi u Dubai, UAE, nastavljajući istu ulogu, u IKEA-i.

“Salt Harvest”, odnosno “Žetva Soli”, je odgovor na ovogodišnji otvoreni poziv za dizajnere na Dubai Design Week-u, u kategoriji instalacije na otvorenom pod temom ekološke i socijalne održivosti. Žetva Soli preispituje štetne prakse upravljanja otpadom, u ovom slučaju konkretno otpadnim solima nastalim procesom desalinacije morske vode. Nažalost, nije retkost da se ovako prikupljene soli vraćaju direktno u more pri čemu se drastično diže salinitet vode i uništava ekosistem.

Žetva Soli ilustruje vrlo jednostavan princip prečišćavanja, odnosno destilovanja, vode. Naime, slana voda se kapilarnim kretanjem kroz porozni medij prenosi do retorte, u kojoj usled solarnog zagrevanja pojačanog Fresnel objektivom dolazi do isparenja i kondenzacije vode. Tako destilovana voda može se koristiti kao tehnička ili voda za agrarnu upotrebu. Sama instalacija ne predstavlja patent, ona prikazuje pasivan proces prečišćavanja vode, i poziva na usporenje kako bi se revidirale štetne prakse.

“Kako bi se prikupila so, kristalizovana na poroznom mediju, stabilizujuće uže se odvezuje, tako spuštajući retortu. Nakon što je spuštena u visinu korisnika, matica na vrhu retorte se odvrće i otpušta šipku koja drži medij sa kristalima soli. Nakon zamene poroznog medija, retorta se podiže u početnu poziciju, nastavljajući žetvu soli”, kaže Mihailo Kocić.

Kocić dalje kaže: “Preselivši se u državu sa ekstemnom klimom, jako sam bio iznenađen količinom javnog zelenila koja se navodnjava. I dalje nisam siguran kako se navodnjavanje vrši i da li je proces, uslovno rečeno, zelen ili ne. No ovo me je dovelo na ideju da se bavim procesom desalinacije morske vode upotrebom solarne energije – kao dva elementa kojim ovi predeli obiluju”.

Sponzorstvo

Projekat je početkom avgusta odobren za izlaganje i trenutno je u procesu potrage za sponzorstvom. Vašu podršku ovom radu možete pružiti javljanjem Mihailu Kociću preko društvene mreže LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/mihailo-kocic-62b483251/).
Instalacija je deo Dubai Design Week-a koji se održava od 07. do 12. novembra 2023. godine u Dubaiju.

Preuzmite brošuru instalacije “Žetva Soli” (“Salt Harvest”):
Preuzmi PDF

Fotografije i materijal: Mihailo Kocić

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.