Trosedi, dvosedi, sofe

TROSEDI, DVOSEDI I SOFE

Trosedi, dvosedi, kauči i  sofe su najvažniji komadi nameštaja u opremanju i stilizaciji dnevne sobe.  Treba odabrati odgovarajuće proporcije ovih komada nameštaja koji će se potpuno uklopiti u funkcionalnost i veličinu dnevne sobe.

Dvosedi, trosedi i fotelje najčešće se proizvode u kompletu. Ali se mogu kupovati zasebno ili kombinovati po dva elementa koji odgovaraju potrebama prostorije kojoj su namenjeni. Proizvođači koji se fokusiraju prvenstveno na funkcionalnost tako da često možemo naći ove komade nameštaja koji imaju više namena. Najčešće su sva tri komada nameštaja rasklopivi tako da se mogu formirati u ležajeve. Ovakve vrste kompleta odgovaraju manjim domovima koji obezbeđuju dodatne ležajeve. U slučaju višednevne posete gostiju, takođe, može poslužiti i kao ležaj za ukućane ako njihov dom nema prostora za spavaću sobu. U garsonjerama najčešće možete pronaći ovakvu vrstu nameštaja.

Kauč je ležaj sa naslonom koji pored osnovne funkcije za spavanje može poslužiti za sedenje. Njegova funkcionalnost i namena je veoma slična trosedu ali je samostalni komad nameštaja koji se prodaje zasebno. Kauč je nastao od francuske reči „couch“ što u bukvalnom prevodu znači ležaj ili postelja.

U prošlosti su sofa i kauč imali mnogo više razlika nego danas, najveća razlika je u imenu. Sofa je nastala od arapske reči „suffah“. To se odnosi na tapaciranu klupu presvučenu tkaninom i naslone za leđa i ruke. Dok je kauč u prošlosti imao samo jedan naslon za ruke i ponekad naslon za leđa.

Izbor dvoseda, troseda, kauča i sofa će zavisiti od vašeg ličnog stila. Pravi izbor nameštaja pretvoriće dnevnu sobu u udobnu i prijatnu oazu sa sve koji u njoj borave.

Prikazani svi od ukupno 2 rezultata