Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Maj ove godine je bio poseban. Po navici sunčan i topao ali i pun iznenađenja jer je tokom dva dana Beograd, za arhitektonsku profesiju bio centar Evrope. Ideja na kojoj je mali broj entuzijasta iz časopisa Arhitekta radilo nekoliko meseci je konačno postala stvarnost. Održan je prvi Arhitekta Forum, stručni skup na kom se okupilo sedam cenjenih, višestruko nagrađivanih evropskih arhitekata, spremnih da sa publikom iz regiona podele svoje znanje i iskustvo.

Tokom dva dana, 7. i 8. maja, preko 1.000 arhitekata i profesionalaca iz oblasti gradnje je imalo priliku da stekne uvid u procese rada u vrhunskim arhitektonskih biroima, izazove i prepreke sa kojima se suočavaju kao i lične stavove i mišljenja o različitim aspektima projektantskog delovanja. Prvi Arhitekta Forum su svojim prisustvom i učešćem uveličali gospoda Sergei Tchoban (Tchoban Voss Architekten), René van Zuuk (René van Zuuk Architects), Martin Lesjak (Innocad), Zoltán Neville (Coldefy), Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk Architects), Sir Peter Cook (Cook Belaćević Haffner & Partners) i Ho-Yin Ng (AL_A). Dolazeći iz pet različitih zemalja, sa iskustvom koje se proteže do sredine prošlog veka, predavači su na zanimljiv, dopadljiv i inspirativan način polemisali i svojim prezentacijama odgovorili na postavljenu temu – „Next Level“.

Inicijativa koja je pokrenuta organizacijom Foruma ima za cilj da približi metodološke i projektantske prakse uspešnih inostranih arhitektonskih biroa regionalnoj publici. Prema reakcijama i dobijenim komentarima, ideja vodilja kao i forma i odabir učesnika celog događaja su ispravno određeni. Činjenica da je sa uspehom načinjen prvi korak obavezuje organizaciju narednog Arhitekta Foruma u skorije vreme. Na zadovoljstvo svih, prvi koraci u tom smeru su već napravljeni.

Fotografije: Edvard Nalbantjan, Zoi studio

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.