Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Ove godine, 39. put za redom, jedna vanvremenska industrija čiji proizvodi uživaju obloge enterijera od vremena ručno rađenih podova palata, preko čistih linija brutalističkih uređenja, pa sve do minimalističkih linija savremenih enterijera, imala je priliku da još jednom predstavi inovacije na sajmu u Bolonji.

Međunarodna izložba keramičkih pločica za enterijer i opremanje ispunila je sva očekivanja kompanija koje dugi niz godina ulažu u sajam, da se direktno predstave najznačajnijim arhitektama i kupcima, prezentujući najnovije inovacije proizvoda na štandovima sa impozantnim vizuelnim i emotivnim utiskom. Nakon dve godine u znaku korona virusa i internacionalnog zatvaranja, od 26. do 30. septembra 2022., sajam „CERSAIE” se vraća u izložbeni centar u Bolonji sa bogatim programom. Krcat prostor i prisustvo od preko 620 izlagača, uključujući i kompanije iz 26 zemalja sveta, potvrđuje globalni interes i privlačnost ove izložbe. Uz veliku čast, redakcija časopisa „Arhitekta“ imala je priliku da na kratko, upliva u svet visokog dizajna iz „novinarske lože”.

Industrija keramike licem u lice sa predstojećem krizom

Nakon već tradicionalne ceremonije presecanja vrpce na Trgu „della Costituzione” u Bolonji, usledila je inauguralna konferencija održana u ponedeljak 26. septembra, u auditorijumu Palate Kongresa, čime je ovogodišnji sajam otvoren. Goruće polje održivog razvoja rezultiralo je postavljanje teme pod naslovom „Proizvodnja keramike: održivost i odgovori na energetsku krizu” u prvi plan, čiji su predavači značajnih titula poput Ministra za ekološke tranzicije Italije Roberta Magria, predsednika Vlade oblasti Emilija-Romana Stefana Bonaćinija i predsednika Udruženja italijanske keramičke industrije (Confindustria Ceramica) Đovanija Savoranija, otvorili značajna pitanja budućnosti industrije kroz odgovore na predstojeću krizu.

Konferencija za štampu praćena dodelom nagrada

Međunarodna konferencija za štampu „Ceramics of Italy” sa početkom u 18 časova u Palati Kongresa, istražila je trenutno stanje i buduće izglede industrije keramike. Nakon konferencije, održan je prijem u kongresnom centru „Ex-Gam“ Bolonja, gde je uručena dodela nagrada Udruženja italijanske keramičke industrije, za četiri distributera koji su se istakli u svom poslovanju sa italijanskom industrijom. Ove godine nagradu su osvojile kompanije iz Belgije, Francuske, Nemačke i Italije. Konačno, „Nagrada za mladog distributera” dodeljivana drugu godinu za redom, dodeljena je dvema kompanijama u razvoju iz SAD-a, koje su pokazale posebnu strast prema italijanskim pločicama, dok su „veterani” bili nagrađeni nagradom „Pionir”, po prvi put ove godine.

„Gradnja, stanovanje, razmišljanje” – slogan kulturnog programa ovogodišnjeg sajma

Sajam „CERSAIE 2022“ je ugostio brojne poznate govornike u okviru kulturnog programa „Gradnja, stanovanje, razmišljanje“. Konferencija pod nazivom „Održiva lepota restauracije“ održana je 27. septembra, u Palati Kongresa u Bolonji. Događaj je moderirao istoričar arhitekture Fulvio Irace i sastojao se iz dva segmenta. U prvom segmentu, nagrađivana italijanska arhitektkinja Đuzepina Graso Kanico predstavila je svoj projekat kuće „Asilo” – rekonstrukcije nekadašnje dečije škole i njene transformacije u privatnu rezidenciju. U drugom delu konferencije, arhitekta Đovani Kapeleti predstavio je projekat palate „Butera” u Palermu. Raskošna privatna vila koja je obnovljena od strane stanovnika grada i otvorena za javnu upotrebu, sa programom umetničke radionice.

Savremena arhitektura u fokusu umetničke postavke

Jedna od novih karakteristika ovogodišnje izložbe je „Cersaie Upstairs” – prolaz na gornjem spratu koji povezuje postojeće izložbene hale sa novoizgrađenim paviljonima. Tako je Galerija 21/22, treći put pripremila izložbu „Archincont(r)act”, dizajniranu za svet „ugovorene” arhitekture i dizajna, na kojoj je ove godine učestvovalo 6 velikih arhitektonskih biroa  – „Lombardini 22“, „Pininfarina“, „One Works“, „noa*“, „Iosa Ghini Associati-IGA“ i „Handel Architects“. Atmosfera postavke inspirisana vazduhom i vodom, zasnovana je na konceptu arheološkog nalazišta Stounhendž. Koncept elemenata prirode nastavlja se kroz Galeriju 25/26, gde elementi zemlje i vatre zauzimaju centralno mesto u prostoru. Na površini od 1.200 m² posetiocima je priređena topla i opuštajuća atmosfera inspirisana dvoma zemljanih elementa.

Značajna arhitektonska imena – gostujući predavači sajma

Renomirani švajcarski arhitekta i autor poznate crkve San Đovani Batista u Monju, Mario Bota uz društvo Fulvija Irasa, govorio je na konferenciji pod nazivom „Izgradnja mira“, nakon čega je usledilo predavanje nemačkog arhitekte i istraživača Manuela Herca, čiji se rad zasniva na arhitekturi i urbanizmu migracija. Osim predavanja „starhitekata“, svaki od biroa koji su izlagali u Galeriji 21/22 održao je i predavanje na temu održivosti.

Mesto susreta proizvođača i distributera keramičkih pločica i opreme za kupatila

Osim konceptualnog programa sajma intrigantnog arhitektama i medijima, u okviru programa „Tiling Town”, formirano je „mesto susreta” italijanskih i međunarodnih profesionalaca u polaganju pločica, koje je smešteno u prostoru od više od 400 kvadratnih metara. „Tiling Town” predstavlja izložbeni sajamski prostor koji omogućava posetiocima da se prošetaju kroz magičan svet inovativnih instalacija neviđenih razmera i dizajna. Velika površina „Tiling Town“ namenjena je Nacionalnom udruženju kompanija i instalatera keramičkih pločica „Assoposa” i podeljena je na tri zone. Prva zona namenjena je „Akademiji”, koja je posvećena tehnologiji instalacije velikih pločica i izložbi umivaonika od istih, kao i demonstraciji oblaganja složenih volumena keramičkim mozaikom. Druga zona je posvećena otvorenim prostorima sa izloženim podignutim spoljašnjim podovima. „Assoposa in Rosa” predstavlja treću zonu, simbolično posvećenu ženama koje rade u građevinarstvu, specijalno u maloprodajnim objektima.

„Cersaie Digital”

Do 07. oktobra 2022. bilo je moguće posetiti digitalnu platformu sajma sa prostorima izlagačkih kompanija. Kroz ovu platformu zainteresovanima koji nisu obišli sajam, omogućen je sveobuhvatan uvid u tržišne trendove i svet arhitekture.

Ovogodišnje izdanje međunarodne izložbe keramičkih pločica i opreme za kupatila – sajma “CERSAIE 2022“ u Bolonji, prevazišlo je visoka očekivanja i predikcije posećenosti, čemu svedoči podatak da je sajamsku izložbu posetilo 91.296,00 posetilaca tokom pet dana trajanja, što je za 50% više u odnosu na prošlogodišnje izdanje, koje je simbolično obeležilo povratak velikih arhitektonskih izložbi u teškom postpandemijskom periodu.

Priredila: Marina Marković, M. Arch.
Fotografije: www.cersaie.it, časopis Arhitekta

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.