Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Svaki stambeni prostor na svojim prozorima ima zavese i draperije koje krase celokupan enterijer. Različiti modeli, boje ili dezeni se mogu veoma jednostavno uklopiti uz svaki stambeni stil.

Postoje i određeni saveti prilikom odabira koji će Vam olakšati izbor i učiniti da enterijer dobije sasvim drugačiji izgled.

Uvek obratite pažnju da li želite da se zavesa uklopi uz Vaš enterijer ili da napravite kontrast na Vašim prozorima. Ako želite uklapanje, onda se fokusirajte na to da boja zavesa bude usklađena sa nežnim bojama u prostoriji.

Pastelne boje kao što su bež, svetlo siva ili oker se gotovo uvek uklapaju uz svaki enterijer.

Ako želite na Vašim prozorima akcenat ili da napravite kontrast, onda izaberite jarke boje. Teget plava, zelena ili ljubičasta boja su danas jako popularni tonovi i definitivno ćete dobiti pravi efekat.

Uvek obratite pažnju da uklopite boju sa nekim dominantim predmetom ili komadom nameštaja iz prostorije.

 IZABERITE ZA SEBE PRIKLADNU VISINU PORUBA

Zavese i draperije se šiju po preciznim merama i to je način koji svakom kupcu najviše odgovara. Možete sami dostaviti širinu i visinu koju ste zamislili i takve dimenzije ćete i dobiti. Ako želite da napravite malo luksuzniji izgled zavese ili draperije, izaberite prikladnu visinu poruba.

Porub je preklop koji se nalazi na dnu zavese ili draperije. Osim što vuče materijal ka podu i zateže ga,on veoma efektno i luksuzno izgleda. Porub uvek treba da bude od minimum pet do petnest centimetara. Što su Vam viši plafoni u enterijeru, savetujemo da bude i veći porub.

Ovo je veoma elegantno rešenje za sve stilske modele materijala ali i za moderne, jednobojne dezene. Uvek odaberite da zavesa i draperija imaju istu visinu poruba. Na taj način ćete dobiti pravu skladnost i to će svakako biti jedan lep dekorativni detalj.

IZABERITE MODERNE ILI STILSKE DRAPERIJE

Svi znamo da su draperije neprozirni materijali koji imaju više različitih funkcija. Jedna od njih je da štite prostoriju od sunca ali i od nepoželjnih pogleda komšija ili prolaznika. Kada opremate Vaš enterijer veoma je bitno da izaberete i pravi model draperije.

Moderni dezeni su bazirani na jednostavnosti. Materijali kao što su pamuk, viskoza ili lan su u današnje vreme veoma popularni. Oni se mogu pronaći u svim bojama, pa čak i u različitim strukturama.

Na Vama je da odredite koji stil zapravo Vašem enterijeru najviše odgovara. Ako Vam ovaj način opremanja deluje previše jednostavno, onda uzmite neke od prugastih ili končanih modela.

Stilski modeli spadaju pod luksuzne draperije kojese prave od kvalitetnih materijala i koje se veoma razlikuju od jednobojnih dezena. Najbolje je reći da postoji stotinu različitih šara, figura, ornamenata i ostalih detalja koje krase stilski model draperije.

Prelivanje boja ili sklapanje različitih vrsta materija je zapravo veoma efikasno kada imate stilski ili rustičan nameštaj. U ovom slučaju uvek gledajte da se uklope dominantni komadi nameštaja sa stilom draperije.

NABERITE ZAVESE I DRAPERIJE NA PRAVI NAČIN

Pravilno nabiranje je isto tako veoma važno da bi zavesa izgledala savršeno u Vašem enterijeru. Postoji više različitih načina ali je najstariji način uvek i najsigurniji. Prvenstveno izmerite dužinu Vaše garnišne kako bi bili sigurni da možete izabrati najbolju količinu nabiranja.

Za početak Vam savetujemo da izaberete najoptimalniji nabor. To je puta dva na izmerenu dužinu garnišne. Na taj način Vaša zavesa neće stajati ravno raširena već će biti talasasta baš kao što i treba.

Ako želite da odete korak dalje, onda Vam savetujemo da izaberete puta tri od izmerene dužine garnišne. Na taj način dobićete pravi pozorišni ambijent i ovo je maksimum koji preporučujemo za nabiranje. Postoji puno saveta kako namestiti zavese za razne stilove enterijera ali Vi treba da odlučite kakav stil Vama odgovara.

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.