Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Kada bi naša kupatila imala istu količinu prostora za odlaganje stvari kao naše kuhinje, onda bi sve bilo mnogo praktičnije. Rekli smo to mnogo puta, ali kupatilo je zaista jedna od najvažnijih prostorija u svakom domu. Od trenutka kada se probudimo i pre nego što odemo na spavanje, ovo je prva i poslednja prostorija koju posećujemo. Zbog toga ne bi trebalo da bude iznenađenje što dosta sitnica čuvamo u kupatilima.

Sa ograničenim prostorom za odlaganje, uredno čuvanje stvari može postati izazov. Sa svim stvarima koje držite u svom toaletu i kupatilu, dobra organizacija je najvažnija stavka.

Jedan od načina da vaše kupatilo dobije više prostora jeste odluka da imate umivaonik manjih dimenzija.

Dubina umivaonika ima dimenzije koje se smatraju standardnim, gde su u obzir uzete prosečna visina osobe, dužina ruku, kao i položaj u kome se osoba ispred umivaonika nalazi.

Industrijalizacija je doprinela da se ovi elementi, kao i mnogi drugi koje svakodnevno koristimo, standardizuju. Ranije su umivaonici bili većih dimenzija, ali je vremenom dizajn počeo da teži minimalizmu. Cene kvadrata koje su i kod nas sve veće, dovele su do toga da se prostor kupatila, kao i toaleta za goste, smanjuje.

Ovaj minimalistički trend se nije zaustavio na 48 centimetara. Danas je dostupno mnogo mini-umivaonika dubine od 37 ili čak 25 centimetara, koji su posebno dizajnirani za male, takozvane gostinjske toalete.

Holandski izbor

Kada pogledate Holandiju, njihovi izbori nameštaja ponekad mogu da budu prilično iznenađujući. To je nacija koja je opsednuta malim formatima, što i nije posebno razumljivo kada se uzme u obzir prosečna visina populacije u Holandiji. Tačnije, nema nikakvog konkretnog razloga za takav izbor, već on potiče iz njihove minimalističke arhitektonske tradicije.

Dodir minimalizma

Bez obzira na  standardna rešenja, koje faktore treba da uzmete u obzir ako toalet za goste želite da opremite malim, ali besprekornim umivaonikom?

Kada je reč o dizajnu, ako imate tesno kupatilo pravougaonog oblika umivaonik bi trebalo da bude smanjene dubine, a veće širine. Asimetričan dizajn ovog kupatilskog elementa, sa bočno postavljenom armaturom, predstavlja često rešenje. Na taj način se obezbeđuje maksimalna iskorišćenost umivaonika, međutim mana ovog rešenja je što malo mesta ostaje i za policu.

Naravno, umivaonik treba da bude dovoljno dubok da biste mogli da držite obe ruke pod vodom. „Suva proba“ u nekom salonu kupatila može da vam pomogne da pronađete savršenu dubinu.

Još jedna važna stavka je i veličina armature – treba detaljno da pogledate i umivaonik i armaturu, a posebno obratite pažnju na mesto na kom mlaz vode udara u samu keramiku. Proizvođači armatura u svom asortimanu često nude manje armature koje su posebno dizajnirane za male gostinjske toalete. Čak i mali umivaonik može da izgleda prelepo uz odgovarajuću armaturu.

Bilo da imate toalet za goste ili se prosto javila želja da renovirate vaše kupatilo sa manjim umivaonikom, Geberit nudi brojna rešenja. Ponekad je manje više, posebno kada je kupatilski nameštaj u pitanju, pa ne oklevajte da unesete dodir minimalizma i u vaše kupatilo.

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.