Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English
Španska arhitektura; foto: Ricardo Santonja

Osamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA pod nazivom „KONTINUITET_CONTINUITY“ biće održano od 11. maja do 17. juna, i kroz svoj bogat program promovisaće aktuelna ostvarenja domaće i međunarodne arhitektonske scene, sa namerom da ukaže na primere dobre prakse koji u funkcionalnom i estetskom smislu pokušavaju da nađu odgovor na kompleksne zahteve savremenog društva.

Manifestaciju će otvoriti retrospektivna izložba „Razdaljina koja povezuje“ posvećena beogradskom arhitekti Bratislavu Toškoviću. Izložba će predstaviti petnaest projekata nastalih tokom njegove tridesetogodišnje karijere, koja se nakon studija u Beogradu i kratkog boravka u Iraku u potpunosti gradila u Finskoj. Kroz hronološki prikazane projekte na izložbi moći će da se prati stvaralački put arhitekte, njegov autorski kredo, kao i teme koje su prepoznatljive u njegovom stvaralaštvu: poštovanje konteksta, pažljivo rešenje osnovne funkcije objekta, fleksibilnost prostora, težnja ka rešenjima koja obnavljaju i vraćaju u funkciju stare zgrade, izbor inovativnih materijala i tehnologija u cilju postizanja energetske efikasnosti.

U okviru izložbenog programa koji čini okosnicu manifestacije, u partnerstvu sa Ambasadom Španije u Beogradu, biće otvorena izložba „Arhitektura Španije u 21. veku“ prema konceptu Rikarda Santohne.  Na izložbi, koja će biti otvorena u  Galeriji Instituta Servantes, biće predstavljen izbor  reprezentativnih dela španske arhitekture nastalih u dvadesetim godinama 21. veka. Rikardo Santonha je po obrazovanju geograf i fotograf, sa doktoratom iz arhitekture,  transdisciplinarni autor i predavač na Visokoj tehničkoj školi arhitekture u Madridu (UPM). U svom radu on objedinjuje svoja znanja, umeća i strasti kako bi predstavio izuzetnosti arhitektonskih ostvarenja.

NCR - Photo credit: Relja Ivanić
NCR – Photo credit: Relja Ivanić

Važan segment BINA programa predstavlja i Seminar “Arhitekti / Projektanti / Praktičari” osmišljen kao serijal predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala. Ove godine na seminaru će biti predstavljen projekat Kampus multinacionalne kompanije NCR, prvog realizovanog objekta u okviru novoplaniranog novobeogradskog Bloka 42. Koncept se ogleda u refleksiji duha, tehnologije referentnog vremena i crpi inspiraciju iz konteksta i tradicije modernističkog identiteta beogradske arhitekture, a autor arhitektonsko-urbanističkog i oblikovnog rešenja je prof. arh. Vladimir Lojanica.

Kao i svake godine značajan deo programa su BINA šetnje, koje će ove godine biti posvećene trojici istaknutih domaćih arhitekata – Alekseju Brkiću, Bogdanu Bogdanoviću i Mihailu Mitroviću. Za ljubitelje izleta i arhitekture van Beograda biće organizovana dva BINA izleta – jedan u okviru koga je planiran obilazak spomenika Jugoslavije (1945-1991) i izlet u Valjevo.

U okviru ovogodišnjeg BINA programa, biće predstavljena i nova mreža LINA – savez arhitektonskih muzeja, univerziteta, istraživačkih mreža, festivala, fondacija, bijenala i Trijenala, kao i drugih arhitektonskih organizacija – ključnih aktera koji mogu pomoći da velike ideje pokucaju na prava vrata. Cilj platforme, u kojoj učestvuje i BINA kao partner, je da usmeri arhitektonski sektor ka održivim, cirkularnim i čistim praksama.

Šetnje - Mitrović, foto: BINA arhiva
Šetnje – Mitrović, foto: BINA arhiva

Lina, foto: BINA arhiva
Lina, foto: BINA arhiva

FINGRID, foto: Mika Huisman - Decopic
FINGRID, foto: Mika Huisman – Decopic

Španska arhitektura; foto: Ricardo Santonja
Španska arhitektura; foto: Ricardo Santonja

Izvor: BINA, www.bina.rs

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.