Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English
Rekonstukcija Turističkog Naselja Slovenska Plaža – Budva, Crna Gora

Slovenska Plaža u Budvi je turistički kompleks, jedan od najatraktivnijih urbanističkih i arhitektonskih projekata na Mediteranu. Rađen je posle katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio Crnu Goru 1979. godine.

Raspisan je konkurs za Urbanizam i arhitekturu na kojem je pobedio tim slovenačkih arhitekata sa arhitektom Janezom Kobeom na čelu i izgrađeno je predivno turističko naselje – Mini-grad ili kako kaže arhitekta i urbanista Petar Perović, koji je dao urbanističko rešenje, „Grad u gradu“. Od tada su prošla mnoga leta i došlo je vreme da se dati kompleks rekonstruiše zbog dotrajalosti materijala i osavremenjavanja samih enterijera i svih arhitektonskih detalja.

PROJEKAT: Projekat rekonstrukcije Turističkog Kompleksa Slovenska Plaža – Budva
PROGRAM: Projekat rekonstrukcije Kompletnog smeštajnog kapaciteta, mini grada Slovenska plaža, sa 6 restorana, 2 Piazze sa bazenima, recepcijom, Hotel Aleksandar, koji je deo Slovenske plaže – Total Design
AUTOR: Arh. Dejan Tasev – projekat i nadzor
SARADNICI : Arh. L.S.D. – Design Studio S.A.B. Enterijeri
LOKACIJA: Hotelska Grupa – Budvanska Rivijera AD – Trg Sunca 1, Budva, Crna Gora
KVADRATURA: Kompletna površina kompleksa 53.000 m²
GODINA PROJEKTOVANJA I REALIZACIJE – 2012. godine

Ceo posao je poveren timu Design Studio S.A.B. Enterijeri iz Beograda, na čijem je čelu autor arhitekta Dejan Tasev, koji je u vremenu od pet meseci, od januara 2012. do maja 2012 . godine, za račun vlasnika kompleksa HG Budvanska Rivijera ad, projektovao i bio prisutan kao glavni nadzor u realizaciji velikog zahvata rekonstrukcije pansionskih restorana, dve piazze sa bazenima, novih igrališta za dečji odmor i zabavu, javnih toaleta i ostalih smeštajnih kapaciteta samog kompleksa. Veoma lep posao je bio redizajn pristupnog dela recepcije, pošto je kompleks podeljen u dva nivoa, deo smeštajnih kapaciteta 3+ nivoa i deo kvalietnije obrađenih kapaciteta 4+ ( Resort Slovenska Plaža).

Atmosfera na gradilištu pri realizaciji kompleksa je bila fantastična, između predstavnika investitora, izvođaca i samog autorskog tima arhitekata. Detalji su rešavani na bravurozan način, učešćem svih činilaca. Obrađeno je preko 53.000 m2 enterijera i eksterijera sa veoma velikim unapređenjem same atmosfere i izgleda kompleksa, tako da je projekat ušao među svetske realizacije brenda Gardenia Versace koji je bio jedan od isporučilaca opreme, to jest keramike na datom projektu.

Posebna pažnja pridata od strane autora pri realizaciji prijemnog prostora – recepcije – sa dva velika hola, u kojoj su upotrebljeni umetnički mozaici, realizovani od strane lokalnih umetnika iz Budve, kao nasleđe mediteranske civilizacije. Takođe, upotrebljen je materijal tikovog drveta za obloge zidova u reprezentativnijim prostorima koje veoma dobro ispraća lokalni kamen kao odrednicu enterijera prostora.

Težilo se da osavremenjavanje bude veoma diskretno i nenametljivo kako bi bazična arhitektura ostala dominantna, a nova misao i dizajn diskretni kao nenametljivo novo ruho. Ideja je bila da turisti, koji su sa svih meridijana, iz Evrope pa i iz drugih delova sveta, moraju da prepoznaju u tom redizajnu civilizacijsku paralelu i snažan uticaj Mediterana. Ozvučenje svakog prostora i različite atmosfere pod uticajem izbora rasvete dali su mogućnost menadžerima da kreiraju posebne efekte za jutro, pre podne, dan, veče i noć, i korisnicima da uživaju u istim prostorima pod različitim atmosferama i uticajima svetla. Fantastična saradnja između autora i izvođača visoke i niske struje www.monting.me.

Dalje se radilo na veoma zahtevnom poslu šest restorana, od pansionskih restorana, do restorana a’la carte. Svaki restoran je imao svoju arhitektonsku atmosferu, funkcionalnu matricu i sopsveni koncept materijalizacije koji su bili u skladu sa potrebama investitora i samog prostora. U samoj realizaciji postojala je veoma velika podrška italijanskih dobavljaca, jer je velika većina robe nabavljana u Italiji.

Na glavnom pansionskom restoranu, autor arh. Dejan Tasev sarađivao je sa milanskom modernom umetnicom Raffaellom Banderom koja je realizovala centralni luster od silikona u boji, a takođe vizuelni identitet ili bolje podrška enterijeru sa umetničkim fotografijama ostvarena je u saradnji sa Studijom „Saša Čeković“ iz Podgorice.

Toliko ima arhitektonskih detalja sa kojima se tražilo optimalno rešenje za tako veliku strukturu i po budžetu i po izgledu i formi i po atmosferi. Javni prostor, koji je u određenim segmentima obrađen kao privatni, to jest po luksuzu rešenja i izboru materijala. U svemu je bila ideja da se pribegne jednoj toploj atmosferi, da bi se među korisnicima dobio utisak kućevnosti i opuštene kućevne atmosfere.

Želja autora je bila da zajednički prostori dobiju jednu savremenu obradu i atmosferu, i takodje da se što više upotrebe neki umetnički detalji kako bi u mediteranskoj atmosferi bio istaknut taj umetnički aspekt.

U sledećem restoranu je napravljen totalno drugačiji pristup, gde je glavni motiv urbani grafit , takođe realizovan od strane mladih uličnih slikara i umetnika. Takodje veoma veliki zahvat se radio na dve Piazze sa bazenima tzv. Rondo 1 i Rondo 2. Same slike govore dosta, rađeno je zahtevnije popločavanje samo kružnog bazena, dok nameštaj oko bazena i sami suncobrani čekaju neku drugu fazu. U sklopu datog atrijuma predviđen je podijum za letnji bioskop koji radi u noćnim satima. Ono što je interesantno jeste da postoji mogućnost disko večeri na prostorima oko bazena, jer je izuzetno dobro isprojektovan i dimenzionisan prostor u prvobitnom projektu i rešenju slovenačkog tima Kobe.

Realizacija kompletne bazenske tehnike i celokupne strukture novoprojektovanog bazena je urađena sa Saniteco Grupom iz Podgorice – Montenegro Pools, dok je materijal za oblaganje bazena isporučila Florim Grupa iz Modene.

Rondo dva Piazza i bazen se naslanja na veoma veliku zelenu površinu parkova sa predivnim već formiranim palmama, površina sa oleandrima u cvetu i zelenim travnjacima. Rondo 2 je namenjen prevashodno deci i okružen restoranime i kafeima. Ovde je realizovana nova plaža sa predivnim suncobranima i postavljen imobilijar za uživanje dece u bazenu i dopunjeno sa spravama u zelenilu za zabavu dece italijanskog renomiranog proizvođača Golden Games – Rimini.

U ceo kompleks Slovenske Plaže uključen je i Hotel Aleksandar na kome su urađeni javni toaleti potpisani autorovom rukom i dizajnom proizvođača Sant Agostino, dok je Design Studio S.A.B. Enterijeri uradio projekat tipske jedinice Hotela Aleksandar, ali realizacija nije išla po datom projektu.

Svi turistički smestaji su predviđeni u tzv. Kaletama, tj. Turističkim jedinicama, koje čine mikroambijente veoma pitoresknim, sa kapacitetima dvokrevetnih, trokrevetnih i četvorokrevetnih soba. Takođe, postoje apartmani sa unutrašnjim dvorištima i terasama. Sva kupatila su rekonstruisana i realizovana na veoma elegantan način. Najbolja kupatila 20% kompleksa su realizovana sa materijalom prvog svetskog brenda za keramiku Sant Agostina. Najveći dobavljač za keramiku bila je poznata Gruppa Gardenia Versace, koji su na najbolji mogući način prezentovali visok nivo dizajna i poslovičnu ljubaznost menadžera ovog Kolosa keramike u svetu.

Toliko je obiman posao završen za izuzetno kratak vremenski rok i uložen veliki kapital u ovu investiciju, ali došlo se do rezultata visokog nivoa koji su pohvalili i vodeći ljudi Crne Gore iz struke i van struke. Ono što čini najveći kapital ovog kompleksa jesu zelene površine i prirodan ambijent u blizini morske obale koja je fantastičan primer u svetu, genijalnog mediteranskog urbanizma, umerenosti izgrađene površine i pitoresknog urbanog pejzaža da mogu da joj zavide svetske
destinacije, tipa Sardinija, Ibiza i ostali.

Savršena saradnja svih elemenata u realizaciji doprinela je da ovaj veliki posao bude završen u maju 2012. godine. Zadovoljstvu autora arhitekte Dejana Taseva i njegovog tima nije bilo kraja. Priznanja i kritike pozitivne i negativne deo su našeg života, ali ovakvi poslovi ne rade svaki dan i ne svake godine.

Tekst i foto: Dejan Tasev, arh., za štampano izdanje časopisa Arhitekta broj 7

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.