Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English
Foto: Nikita Bassov, The RITZ – CARLTON, Hotel & Residences, Astana, Kazakhstan

Astana je najmlađa svetska prestonica. Tek pre dve decenije preuzela je ulogu glavnog grada Kazahstana od Almate (oni čitaoci koji se sećaju sovjetskog doba, pamte je kao Alma Atu).

Foto: Nikita Bassov, The RITZ – CARLTON, Hotel & Residences, Astana, Kazakhstan

Naziv projekta: Talan Towers; Lokacija projekta: Astana, Kazakhstan
Autor projekta: SOM (Skidmore, Owings&Merill LLP) New York, USA
Površina projekta: 120.000,00 m²
Investitor projekta: Verny Capital (Astana, Kazakhstan)
Razvoj i upravljanje projektom: Astana Property Management (Astana, Kazakhstan)
Vođenje izgradnjom projekta: Turner International (New York, USA)
Realizacija projekta: 2013-2017 – Talan Towers O ces, The Ritz-Carlton Hotel, The Ritz-Carlton Residences,
2018 – Leed Gold Certi cate, 2019 – Emporium Gallery

Ubrzani ekonomski razvoj Kazahstana, jedine zemlje koja se može pohvaliti rudno-mineralnim bogatstvima iz celokupnog Mendeljejeovog sistema, omogućio je Astani, inače u surovim klimatskim uslovima, (posle Ulan – Batora u Mongoliji, najhladnija svetska prestonica) progres neslućenih razmera.

Eksponencijalni rast grada vidljiv je na svakom koraku.

Novoformirano centralno gradsko jezgro, po projektu japanskog arhitekte K. Kurokave, uz simbolične repere (Predsedničku palatu “Ak Orda” koja svojom strukturom podseća na Belu kuću sa plavom kupolom kao i spomenički kompleks “Baiterek”) okosnica je za niz novih gradskih megastruktura.

Jedan od poslednjih realizovanih projekata, koji je doprineo da Astana kao destinacija opravda sve veći globalni značaj, jeste“Talan towers”.

Upravo u želji da se priključi izabranom društvu “vertikalnih gradova” odabran je svetski lider u arhitekturi za dizajn Talan towers-a, legendarna kompanija “SOM” (naziv je skraćenica imena arhitekata i inžinjera osnivača, koji su dali nemerljiv doprinos razvoju Čikaga u prvoj polovini XX veka).

Kule od 30 i 25 spratova na zajedničkom trospratnom postamentu, automatski su dale slici grada svoj pečat.

Tornjevi svojim svedenim vertikalama i dostojanstvenim, nepretencioznim, čistim linijama, mire lokalnu, autohtonu arhitekturu podneblja, sa internacionalnim stilom nebodera.

Najnapredniji sistemi izgradnje izvedeni od strane preko 50 projektantskih i izvođačkih kompanija iz celog sveta, stoje iza ovog tzv. održivog projekta – od fasade visokih perfomansi, otporne na ekstremne vremenske uslove (vetar i niske temperature) do unutrašnjih sistema koji uključuju tzv. efikasne instalacije kojima rukovodi više nezavisnih izvora napajanja i sl. (RENAISSANCE CONSTRUCTION, METAL YAPI, AFC, DIZAYN GROUP, JLL, KONE, MAKPA, WACKER INGENIEURE, PROMET, KUKBO, WALKER, samo su neki od učesnika izgradnje.)

Programska šema tornjeva – koncept mešovite namene u A klasi – korisnici u sklopu kompleksa mogu da ostvare brojne aktivnosti i iskuse novi nivo životnog stila u Kazahstanu.

Talan Towers poslovni centar nalazi se u 30-spratnoj kuli i nudi kompanijama poslovni prostor opremljen po najvišim standardima (vreme čekanja lifta, recimo, ne sme biti duže od 30 sekundi).

Sve je podređeno stvaranju poslovne atmosfere na zavidnom nivou uz podršku tehnologije poslednje generacije.

Na dizajnu enterijera i opremanju radili su brojni svetski projektni biroi i kompanije (PRINGLE, BRENDON, PERKINS+WILL, CALLISON, LIGHTHOUSE, PAUL NULTY, MEZZO STUDIO, ASIMETRIK, VISTO IMAGES BLACKSHEEP…)

RITZ – CARLTON

Hotelski brend čije ime govori samo za sebe. Globalni luksuzni nivo usluga prepoznatljiv je već na prvi pogled – hotelski lobi sa kristalnim lusterima, pozlaćeni zidovi i plafoni oplemenjeni sufitnim nizovima koji potenciraju ekskluzivnost prostora, uz sofisticirani dekor mobilijara sa folklornim, lokalnim pečatom (DIZAJN ENTERIJERA “RICHMOND”) Efektnost SPA kompleksa postignuta je upotrebom toplih boja u materijalizaciji prostora namenjenih za relaksaciju i odmor (uz pozlatu na svakom koraku, floralne dekorativne motive i mozaike od prirodnog kamena, obloge zidova egzotičnim furnirom).

HOTELSKI APARTMANI

Sa 157 soba, 8 de-lux apartmana, 3 Ritz-Carlton apartmana, salama za konferencije, ručavanje, venčanja i sl., hotelski deo kompleksa u Astani je sinonim za bezvremenu tradiciju ekskluzivnosti ovog svetskog hotelskog lanca. Svaki apartman suptilno je obojen tradicijom Kazahstana, materijalizovanom kroz odabir podnih obloga, boja zidova, i elemenata mobilijara, savršeno uklopljenih sa svetskim brendovima upotrebljene opreme.

STAMBENI APARTMANI

Novi nivo usluga kompleksa Ritz-Carlton, ogleda se u ponudi stambenih jedinica, privatnih stambenih apartmana u okviru Talan Towersa.

Udobnost koju korisnik ima koristeći sve servise, od garaža do ulaznih vrata, kruniše se izvanrednim pogledom na grad, jer su apartmani pozicionirani na višim spratovima.

Kompletno opremljeni, kao rezidencijalni brend Carlton-Ritz, poseduju svu udobnost hotelskih ekskluzivnih apartmana, uz privatnost koja omogućava lični pečat, po želji i potrebama vlasnika.

RESTORANI, BAROVI, KAFETERIJE

U sklopu hotela Ritz-Carlton, na različitim spratovima pažljivo su birane pozicije sa zapanjujućom panoramom grada, za više nacionalnih restorana (SELFIE ASTANA, OZEN, MOKKI…)

Svi enterijeri odišu atmosferom tradicionalnog Kazahstana, suptilno prezentiranu kroz upotrebu prirodnih materijala korišćenih za podne, zidne i plafonske obloge.

Takav način formiranja prostora, uz brojne folklorne motive, stvorio je idealni miks sa klasičnim, internacionalnim stilom koji ovaj hotelski brend inače daje.

Autor teksta: Aleksandar Marković, arh
Ljubaznošću: Astana Property Management

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.