Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Stan koji odiše udobnošću, luksuzom i funkcionalanošću… Ovaj stan je bio posebno prilagođen željama, snovima i potrebama klijenta. Povezivanje jednostavnosti i luksuza, funkcionalnosti i prestiža. Spajanje na izgled nespojivog.

Projekat: enterijer apartmana DS
Mesto: Čačak, Srbija
Godina: projekat 2019. – izvođenje 2021.
Površina: 63 m²
Autor: Architects MD (www.architectsmd.com) – Matija Djedović
Stolarski radovi: Slobodan Koković, Koković Enterijeri Čačak

Prodavnice:
Rasveta: Light Systems Design
Parket: Parketi Tomović
Nameštaj: Simpo, Mita Leskovac
Tehnika: Tehnomedia

Svaki čovek-klijent je jedinstven pa je tako i svaki dizajn priča za sebe. Ovaj stan je bio posebno prilagođen željama, snovima i potrebama klijenta.

Ono što treba istaći kao glavni cilj je stvaranje prostranog i funkcionalnog prostora koji će odisati stilom. Povezivanje jednostavnosti i luksuza, funkcionalnosti i prestiža. Spajanje na izgled nespojivog.

Stan je zamišljen kao antipod užurbanom gradskom životu jer je klijent želeo da ima svoju malu oazu usred gradske vreve, u kojoj će moći da se opusti i pronađe svoj mir.

U hodniku, dnevnoj sobi, trpezariji i kuhinji korišćeni su prirodni materijali i neutralne boje kako bi se stvorio jedan svetao, miran prostor koji odiše udobnošću.

Stan je izražen dihotomijom toplog minimalizma i stila savremenog doba. Korišćenjem samo dva primarna materijala, postignut je efekat prefinjenosti i udobnosti. Enterijerom dominiraju topli tonovi furniranih površina.

Suprotnost njima su granitna keramika i zidovi-plafoni obojeni u belo, koji daju osećaj većeg prostora.

Za dizajn podova, koji je moderan a opet odoleva vremenu, izabran je parket francuskog sloga kome su ivice naknadno oborene za 45 stepeni. Nasuprot slogu pojavljuje se moderno tretiranje lajsne, koja je uvučena u ravan zida. U kupatilu je primenjena bela granitna keramika.

Plafon je jednostavan i na njemu dominiraju ugradne svetiljke – gipsane rozentne koje se utapaju u ravan plafona. Pored njih korišćeni su reflektori sa ugradnim šinama od 3 cm, kreirajući prefinjene linije po plafonu. Kontrast belini su crne nadgradne svetiljke iznad ostrva i trpezarijskog stola.

Ugradni nameštaj  između konstruktivnih elemenata i instalacionih blokova čini zidove ravnim, a prostorije jasno definisanim. Kompletan namestaj je rađen od furniranih ploča – izbeljeni hrast. Kuhinju karakterišu čiste linije i krajnje zanimljivo dizajnersko rešenje. Ostrvo, “kameni blok” dominira kuhinjom i stvara osećaj luksuza dok velike granitne ploče, daju kuhinji prefinjenost i vanvremensku eleganciju.

Komadni nameštaj je biran tako da oslikava udobnost, ušuškanost i mir. On je funkcionalan i minimalističan, ali sa dovoljnom dozom željene topline i udobnosti koju nude srpski proizvođači nameštaja, koristeći meke završne obrade kože, tekstila i drveta. Svetlo sivi kauč postavljen je ispred velikog prozora prekrivenog providnim, belim zavesama. Kontrast celom enterijeru su tamno plave stolice.

Tekst i fotografije: Architects MD (www.architectsmd.com) – Matija Djedović

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.