Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Kafeterija | Cafe

Beograd, Jove Ilića | 2024 | 50 m²

Kidz (instagram)

Arhitekte: Egor Bogomolov, Ruben Movsisian, Artem Lebedev

Fotografije: Ilya Ivanov (photoivanov.com)

Kafeterija, poznati lanac kafića iz Srbije, postala je mesto inspiracije i kreativnosti za arhitekte studija KIDZ. Koristeći kafić kao alternativu kućnoj kancelariji, tim KIDZ-a često je radio unutar njegovih ugodnih zidova tokom godine, nastavljajući da razvijaju nove koncepte za svoje projekte.

Saradnja između KIDZ-a i Kafeterije započela je pitanjem: “Možemo li raditi ne samo u Kafeteriji, već i zajedno sa njom?

Prvi sastanak, održan u julu 2023., označio je početak projekta. Studio je zamoljen da maksimalno iskoristi svoju viziju idealnog prostora za goste. Analizirajući lokacije Kafeterije, KIDZ je uhvatio duh radionice, gde je svaki proizvod jedinstven, a interijeri naglašavaju zanatstvo i prirodne materijale.

Budući kafić pronašao je dom u istorijskoj zgradi sa zidovima od cigala i vitražnim prozorima, gde je pre bio lokalni bar. Kako bi stvorili pravu radionicu, prvi korak bilo je izbeljivanje zidova i stvaranje otvorenog prostora. To je osnova na kojoj su kasnije dodani atributi kafića – šank, sedišta za posetioce. Mnogi objekti u sobi sastavljeni su od onoga što je pronađeno tokom demontaže i građevinskih radova: na primer, šank i klupe izrađeni su od nekoliko vrsta drveta preklapajući se koristeći tehniku patchworka.

Rešenje osvetljenja, napravljeno korištenjem skele i spojnica od metalnih cevi, ne samo da doprinosi dizajnerskim karakteristikama, već rešava i praktičan problem maskiranja električnih kablova. Upotreba fasadnih pločica na terasi dodala je čist i uredan osećaj prostoru, stvarajući osećaj jedinstva s okolinom.

Tokom procesa obnove, otkriveni su i obnovljeni elementi izvorne arhitekture, uključujući drvena vrata i vitražni prozor na fasadi, čime je sačuvan izgled zgrade. Rezultat rada studija je prostor koji kombinuje poštovanje tradicije i modernih dizajnerskih rešenja, odražavajući filozofiju Kafeterije kao mesta gde svako može pronaći nešto što odgovara njegovom ukusu u atmosferi kreativnosti i zanatskog rada.

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.