Svetska i domaća arhitektura:  Časopis Arhitekta »
Kontaktirajte nas:  info@arhitekta.co.rs

Na padini Vračara, u srcu Beograda, uklješten među gradskim vilama građenim između dva svetska rata, i ponekim zdanjem socijalističke epohe, ugnezdio se stambeni objekat odvažne moderne arhitekture, koju potpisuje studio „REVOLUTION ARCHITECTS”.

Fotografije, renderi i crteži: Studio „Revolution Architects”

Projekat: porodična stambena kuća
Tema projekta: rekonstrukcija i dogradnja
Investitor: privatni
Lokacija: ulica Save Tekelije, Vračar, Beograd
Autor i projektant: Studio „Revolution Architects”, Beograd

Na padini Vračara, u srcu Beograda, uklješten među gradskim vilama građenim između dva svetska rata, i ponekim zdanjem socijalističke epohe, ugnezdio se stambeni objekat odvažne moderne arhitekture, koju potpisuje studio „REVOLUTION ARCHITECTS”.

Zaista, prava mala revolucija, kada imamo u vidu kakve sve novonastale građevine niču oko nas.

Porodična kuća u ulici Save Tekelije ima prošlost. Ona je bila dostojanstveni svedok prošlog vremena (građena je 1930.god.) gradskih kuća sa dvorištem, četvorovodnog mansardnog krova, sa prizemljem salonske spratne visine od 3,20 m, uklopljena u slična zdanja duž ulice, decenijama sastavni deo šire celine, mirnog komšijskog, nekadašnjeg života Beograda.

Vreme je učinilo svoje, i uprkos povremenim parcijalnim rekonstrukcijama, došao je trenutak za novo lice. U projektnom zadatku tražilo se idejno rešenje projektanta za rekonstrukciju i dogradnju postojeće stambene kuće. U sklopu unutrašnje adaptacije, trebalo je stvoriti jedinstvenu, funkcionalnu celinu savremene organizacije, otvorenog prostora prilagodjenog četvoročlanoj porodici.

Objekat ostaje u funkciji individualnog stanovanja, s tim što mu je bilo neophodno proširenje dodavanjem jedne etaže, kao i kompletna rekonstrukcija fasade.

Otvorene površine u dvorištu preuređuju se i ozelenjavaju, a postojeća garaža ustupa mesto prostoru za dva parking mesta.

Evo i obrazloženja opisa intervencije koja je usledila, od strane projektanta:
„…Rekonstrukcija obuhvata uklanjanje postojeće krovne konstrukcije, dodavanje još jedne etaže, kompletnu rekonstrukciju fasade, termoizolaciju objekta, zamenu kompletne fasadne i unutrašnje stolarije, svih sanitarija, kompletan redizajn enterijera, zamenu svih unutrašnjih instalacija, dogradnju i proširenje postojeće garaže.“

KONCEPT I FUNKCIJA

Cilj rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje postojećeg stambenog objekta je prilagođavanje stambenog prostora potrebama korisnika i poboljšanje kvaliteta života, prostornog i ambijentalnog komfora, izgleda i energetske efikasnosti. Ideja je da se postojeća kuća transformiše u savremenu urbanu vilu sa odgovarajućim funkcionalnim, kvalitativnim i estetskim poboljšanjima, koja će unaprediti ne samo mikro ambijent na parceli, već i šire okruženje.

Funkcionalna organizacija objekta data projektom usklađena je sa projektnim programom i zahtevima investitora da se objekat prilagodi potrebama četvoročlane porodice.

OBLIKOVANJE

Idejnim rešenjem skoro u potpunosti je zadržan gabarit postojećeg objekta, ali je njegova estetika, volumetrija i oblikovanost u potpunosti promenjena u skladu sa idejom i namerom investitora da transformiše staru gradsku kuću u savremenu urbanu vilu. Projektnim rešenjem predviđeno je dodavanje još jedne povučene
etaže, čime je forma postojeće kuće dobila nove proporcije i potpuno drugačiji prostorni doživljaj. Umesto kosog viševodnog, predviđen je ravan krov sa jasnom horizontalom i efektom lebdenja. Oblikovanost fasade pomerena je ka modernim čistim kubičnim formama erkera i natkrivenih terasa. Novi ulaz u kuću je naglašen uvlačenjem visine dve pune etaže, dok je postojeći ulaz zadržan kao pomoćni ulaz u dvorište. On se nalazi u sklopu redizajnirane ograde koja je postala sastavni
i kompatibilni deo forme objekta i jasno ga zaokružuje, naglašavajući motiv ugla svojom novom zaobljenom formom.

Ideja autora je bila da ispoštuje i zadrži sve one kvalitetne elemente postojećeg objekta i uklopi ih u novu formu na jedan skladan način, primeren urbanom ambijentu i mikro okruženju u kome se objekat nalazi.

Arhitektonski izraz koji je primenjen prilikom ove intervencije oslanja se na urbano nasleđe i estetiku beogradskih vila rane moderne, ali je reinterpretira, dopunjuje, osvežava i unapredjuje savremenim formama i materijalizacijom i svakako daje novi kvalitet ambijentalnoj sredini u kojoj se nalazi.”
(izvod iz projektne dokumentacije)

Shodno obrazloženom konceptu, dobio se objekat spratnosti Po + P + 1 + Ps.

Što se tiče enterijera, glavna vertikalna komunikacija, centralno stepenište, rešena je kao otvorena forma savremenog izraza.

Čitav prostor prizemlja, zapravo, oslobodjen je suvišnih pregradnih zidova, s´ tim što su funkcionalne celine (dnevni boravak, trpezarija, kuhinja…) zadržale jasne forme. Tome su doprineli i oblici spuštenog plafona, koji nenametljivo sugerišu raspored u prostoru.

Dnevni boravak je vizuelno usmeren ka glavnom dvorišnom frontu, što je ostvareno kliznim staklenim panelima.

Kvalitetne podne obloge omogućile su da grejanje unutar objekta bude rešeno sistemom podnog grejanja, pa prostor ne opterećuju vidna grejna tela. Izbor kvalitetne opreme i mobilijara zaokružuje enterijer kao znalački determisan, skladan i savremen porodični prostor.

Ono što objektu u celini daje kvalitet više, to je minuciozno osmišljena i izvedena fasada.

Igra kubičnih formi, u najboljem duhu moderne, stila koji je Beogradu podario neka od najkvalitetnijih arhitektonskih ostvarenja, izuzetno je uspešno ostvarena i deluje superiorno u svom okruženju, ali bez pretencioznosti.

Suptilne linearne horizontale, skladno uklopljen „ALUBOND”, furnirani kompozitni paneli na uvučenom spratu, svi ti elementi uklopljeni su u smelu formu koloritno kontrastnu, a u celini skladnu.

Moglo bi se reći da su autori ovakvom formom objekta dali svojevrsni omaž nekadašnjoj tipičnoj beogradskoj vili u stilu moderne, ali su i okruženju, i kolegama, postavili visok standard na temu individualne gradske porodične kuće u skladu sa novim vremenom i aktuelnim tendencijama u stambenoj arhitekturi.

Autor teksta: Aleksandar Marković, arh.

©2019 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.