Promenite jezik: English
Poručite svoj primerak:  Časopis Arhitekta »
Promenite jezik: English

Svetlost je jedan od najvažnijih elemenata oblikovanja prostora, zato je pažljiv izbor i postavljanje rasvete jedna je od ključnih tačaka u enterijeru, koja kreira atmosferu i štimung. Svetlosni efekti mogu promeniti čitav doživljaj prostora, vizuelno ga proširujući ili pak smanjujući.

Različiti uglovi pod kojima svetlost pada utiču na naš doživljaj teksture i boje zidova i tapeta, nameštaja i pojedinačno postavljenih predmeta.  Igra svetlosti (i senke) obogaćuje i nadgrađuje svaki prostor, ako je pravilno upotrebljena, zato je od velike važnosti na samom početku planiranja životnog prostora (ili kada se radi renoviranje) pored izrade arhitekstonskog projekta,  uzeti u obzir  i celokupan koncept osvetljenja u stanu. Različiti tipovi i kombinacije svetiljki, visećih lustera, plafonjera, rozetni, skrivenih, ugradnih ili stonih lampi od svakog stana mogu napraviti idelan dom i Vašu ličnu oazu.

Kada dobro osmotrite svoj životni prostor, iskombinujte jače osvetljenje u prostorijama za rad, obedovanje i svakodnevne aktivnosti, ali ne zaboravite i prigušena svetla za prijatno veče i trenutke opuštanja sa porodicom i prijateljima.

Hodnik – ne mora da bude mračan

To je mesto dobrodošlice i ulaska u dom. Ukolko prirodno osvetljenje postoji, nemojte  ga gušiti korišćenjem tamnijih zavesa i draperija, već se pre opredelite za svetlije tkanine i pustite svetlost u svoj dom.

Kod dugih uskih hodnika najbolje rešenje za osvetljenje jeste plafonsko, ali alternativa može biti i zidno.

Spavaća soba ­– intimno osvetljenje

Ušuškana, skrivena od pogleda, namenjena za romantiku, opuštanje i odmor, Vaša spavaća soba  je prostor u kome je  izuzetno važno uklopiti kako estetske, tako i praktične elemente osvetljenja koji će podmiriti zahteve svojih stanara bilo da su oni bračni par, dete ili singl osoba.

Dobar izbor za veće spavaće sobeje viseći luster ili okrugla kristalna kugla koji će dati novi vizuelni izgled prostoriji.

idealna-rasveta-spavaca-soba

Dnevna soba – eksperimentišite sa igrom svetlosti

Osvetljenje u  dnevnoj sobi mora da zadovolji širok spektar različitih aktivnosti, ali ovde ipak možete pustiti mašti na volju i eksperimentisati. Ukoliko je dnevni boravak uži, efekat širine postićite strateškim osvetljavanjem zidova. Uz jače plafonsko osvetljenje uključite dodatne izvore svetla koji dopiru sa zidova, stolova ili poda, čime ćete naglasiti komodu, biblioteku ili neki drugi komad nameštaja koji želite da istaknete.

Ukolko imate slike i postere, osvetlite ih niskovoltažnim lampama sa halogenim sijalicama.

idealna-rasveta-dnevna-soba

Za kraj ili početak, prepustite se i kombinujte, tipove i vrste osvetljenja, vodeći računa o svojim potrebama i ukusu, jer ne zaboravite dobro osmišljeno osvetljenje može da donese potpunu promenu u vaš životni prostor!

Tekst: Gorana Stevanović, istoričar umetnosti

©2020 Arhitekta | Sva prava zadržana.
Svako kopiranje sadržaja bez dozvole je zabranjeno i kažnjivo po zakonu o autorskim pravima.